top of page

סטרואידים 

 

 

הטיפול בסטרואידים 

 

סטרואידים הם קבוצה של תרופות הדומות להורמון הקורטיזון המופרש בגוף. התרופות בהם אנו הן תכשירים סינטטיים בעלי עוצמה ואורך פעולה ארוכים בהרבה מזה של הסטרואידים מופיעים במספר רב של תכשירים תחת שמות שונים;

 

פרדניזון, אולטרקורטן, מטיל פרדניזולון, הדרוקורטיזון, צלסטון, קנאלוג וכו'.

 

פעילותם מורכבת ומגוונת, ומטרתם להחליש או לדכא את הדלקת בגוף.  אין בה כדי לרפא ופעילותם קצרה יחסית.   האפקט בדרך כלל מהיר עם ירידה בנפיחות המפרקים ושיכוך הכאב. אין בהם היכולת למנוע הרס המפרק, אף שהדלקת  שוככת, למעט  המקרים  בו  הם מוזרקים ישירות למפרקים. 

 

 

קורטיזול הוא הורמון של בוקר, ועל כן , למעט מקרים שניתנה הנחייה לתת יותר מפעם ביום , יש לקחת אותו מוקדם בבוקר. רצוי לא לקחת על ”בטן ריקה” כדי למנוע גירוי של הקיבה. בשימוש ממושך מומלץ להוסיף לטיפול חומרים סותרי חומצה או אחרים להגן על  הקיבה.

 

 

אזהרה

 

1.  יש  לקחת  בדיוק  את  המינון  המומלץ על  ידי הרופא ולא  לשנות  ללא  התייעצות

2.   אין  להפסיק  את  התרופה ללא  התייעצות  עם  רופאך

 

 

 

עם שימוש ממושך בסטרואידים   (>10) ימים, חל דיכוי של הפרשת הקורטיזול בגוף,  ואין להפסיק  את הטיפול בבת אחת, אלא לרדת במינון בהדרגה על פי הנחיית הרופא. 

 

 

תופעות  לוואי

 

 

להלן רשימה של תופעות הלוואי היותר שכיחות הנגרמות בשימוש ממושך בסטרואידים. יש לזכור שהתופעות תלויות במינון ובמשך השימוש, ושונות מילד לילד;

 

 

  1. עליה במשקל, צבירת נוזלים, התעגלות ונפיחות בלחיים;  פרצוף ”ירח”¨ 

  2. אקנה, שיעור  יתר, סימני ”מתיחה” של  העור 

  3. כאבי בטן , בחילה, צרבת 

  4. דם  או  צואה שחורה כזפת 

  5. רגישות  לזיהומים 

  6. דלדול  בסמיכות  העצמות; כאבי גב 

  7. האטה בגדילה 

  8. עליה ברמת  הסוכר  בדם 

  9. טשטוש  ראיה, קטרקטות 

  10. הפרעות  שינה, דיכאון , שינויי מצב רוח 

  11. שינוי במחזור  הוסת 

 

 

 

הזרקה תוך מפרקית  של  סטרואידים 

 

 הזרקה של סטרואידים לתוך המפרק נועדה לדכא את הדלקת בתוך המפרק.  החומר המוזרק הוא תכשיר סינתטי הדומה לקורטיזון, שהוא הורמון טבעי המופרש בגוף. ההבדל הוא בעוצמה ובאורך הפעולה של התכשיר הסינתטי, שהם פי כמה יותר פעילים, ומתפרקים לאיטם במשך מספר שבועות.

 

היתרון הגדול בהזרקה הוא האפקט המידי על הדלקת  הנפיחות והכאבים חולפים תוך מספר ימים, משך הזמן   הממושך שאפשר להשיג רגיעה בדלקת, והאפשרות לרדת או אפילו להפסיק בטיפול התרופתי דרך הפה.  החומר המוזרק כמעט שאינו נספג לגוף ונשאר במפרק המוזרק בלבד.

 

ההזרקה נמשכת מספר דקות בלבד.  בילדים היותר  גדולים , מעל גיל 6 שנים , נהוג לבצע את ההזרקה בהרדמה מקומית בלבד. בילדים קטנים אנו מעדיפים ל”הרגיע ” את הילדים על ידי תרופות מרדימות ומשככות כאבים כדי להקטין ככל האפשר את הטראומה. ההזרקה כשלעצמה איננה מכאיבה במיוחד.   לאחר ההזרקה מומלצת מנוחה עד למחרת -  ולהימנע ככל האפשר  מדריכה  על  הרגל  (כשמדובר  במפרקים של  פלג  גוף  תחתון).

 

אין ערובה מלאה שההזרקה אכן תצליח.  אך במרבית המכריעה של המקרים ניתן לצפות בירידה של הנפיחות והעלמות הכאבים כבר לאחר  24-48 שעות.  ניתן לחזור על ההזרקה במידת הצורך, לאותו מפרק, לאחר מספר חודשים.   היות ומחלת המפרקים בילדים מתאפיינת בהתלקחות ונסיגה ספונטאנית, יתכן שלאחר הזרקה בודדת ניתן להשיג רגיעה לשנה ואף יותר.

 

 

 

תופעות  לוואי

 

תופעות הלוואי להזרקת סטרואידים לתוך המפרקים הן נדירות ביותר,  ובילדים אף יותר.

 

תתכן החמרת הכאב במפרק ביום ההזרקה, עם החלשות ההשפעה של חומרי ההרדמה שהוזרקו לתוך המפרק עם הסטרואידים.   זה בד”כ קורה 4-2 שעות   לאחר ההזרקה.  אקמול וקומפרסים קרים יכולים לעזור. 

 

 לעיתים  מעט  מהחומר  דולף לרקמה סביב  המפרק  ועלול  לגרום  לשקיעה קלה של  העור במקום  ההזרקה.  התופעה לא משמעותית ועם הזמן נעלמת.  כדי למנוע אותה אנו שוטפים את המחט עם אחר לאחר  ההזרקה ולפני שליפתה מהמפרק, וממליצים מנוחה במשך שארית היום כדי למנוע  ”דליפה” של החומר מהמפרק. 

 

החדרה של חיידקים למפרק בעת הפעולה היא מאוד לא שכיחה (<1:100,000)  הזרקות, ואנו משתדלים לבצע את ההזרקה בטכניקה מאוד מבוקרת וסטרילית.  במידה ומופיעים כאבים עזים, אודם , נפיחות, חום מקומי ועליה בחום הגוף; יש לחזור מיד כדי להתחיל בטיפול  אנטיביוטי מתאים. 

  

 

פיסיותרפיה מדוע היא  חשובה

 

 

חלל המפרק המצוי בין שתי עצמות מוקף בקופסית.  את הקופסית מצפה מבפנים שכבה דקה של רקמה הנקראת סינוביום או  סינוביה.   רקמה זו מייצרת נוזל מיוחד ה”משמן ” את המפרק מבפנים ומספק לסחוס המצפה את העצם את המזון והחמצן שהוא זקוק לו.  הסחוס נועד לאפשר תנועה חלקה ללא שפשוף  של העצמות, אחת על גבי השניה.  בדלקת מפרקים הסינוביה מודלקת, מייצרת בכמות גדולה, מתעבה וגורמת להתנפחות המפרק.  כשהדלקת ממושכת, הסינוביה המעובה והמודלקת פולשת לתוך הסחוס  והעצם  והורסת  אותם  נוקבת בהם חורים. 

 

הדלקת במפרק אם כן מתחילה מעין מעגל קסמים שבו הכאב גורם להגבלת תנועה  במפרק, וכתוצאה הילד נמנע מלהפעיל את המפרק הכואב, נוצר עיוות בצורת המפרק, בעצמו לשימוש לא נכון במפרק ומחמיר את העיוות.

 

 

כדי למנוע  ולהתגבר על בעיה זו יש לעזור לסלק את הכאב על ידי שיכוך הדלקת בעזרת תרופות, ולהקפיד להפעיל את המפרק בצורה נכונה כדי למנוע התפתחות עיוותים. לפיסיותרפיה חשיבות עליונה אם נסמוך רק על התרופות, עיוות המפרקים הוא כמעט בלתי נמנע.

 

 

 

מטרות הטיפול

 

 

לכל ילד מחלה שונה, בעיות ותופעות שונות, המצריכים התייחסות וטיפול שונים. ככלל אנו מציבים לעצמנו מספר כללים על פיהם יש לקבוע את הטיפול בילדכם ;

 

  • להמשיך בבית ספר רגיל ללא כל הגבלות 

  •  

  • לרכוש חברים למרות המחלה 

  •  

  • להשיג גדילה, פעילות חברתית והתפתחות ככל הילדים 

  •  

  • להשיג או להחזיר טווח תנועה מלא של כל המפרקים 

  •  

  • קבלה ”נפשית” של המגבלות  הפיסיות 

  •  

  • קבלת  אחריות  על  עצמם  ועל  חייהם 

 

המשך לקרוא.......

הזרקת סטרואידים למפרק

דלקת מפרקים אידיופטית של גיל הילדות 

juvenile idiopathic arthritis (JIA) 

bottom of page